Om er zeker van te zijn dat je een goed cijfer gaat halen, moeten we er op tijd achter komen of je de stof ook daadwerkelijk beheerst. Tussentijds toetsen en overhoren is daarom belangrijk.

Heb je inderdaad begrepen waar je over hebt gelezen en gehoord tijdens de geschiedenislessen? Kun je die nieuwe rekenmethodes uit dat wiskundeboek ook allemaal toepassen? Zijn al die Franse woordjes daadwerkelijk blijven hangen? Weet je ook hoe je ze schrijft? Samen komen we er achter. Soms doen we dat schriftelijk, soms mondeling.

Het is per vak verschillend wat het beste werkt. Aan de hand van de opdrachten in je boeken maken we oefentoetsen om je kennis en kunde te testen. Hieronder vind je een paar voorbeelden van manieren waarop wij overhoren bij het HuiswerkLab.

Schriftelijke overhoring

Een schriftelijke oefentoets zorgt ervoor dat je kunt oefenen om de geleerde theorie ook toe te passen. Bij de talen kun je op deze manier toetsen of je bijvoorbeeld de zinnen kent én of je de woorden ook correct schrijft. Het is belangrijk dat de gemaakte oefentoets nagekeken en besproken wordt.     

Digitale overhoringsprogramma's

Door het gebruik van educatie software, zoals WRTS of Quizlet, kun je bijvoorbeeld razendsnel woordjes leren. Maar niet alleen talen kun je hier digitaal toetsen: ook bijvoorbeeld de begrippen van maatschappijleer en alle landen die je moet kennen voor topografie lenen zich goed voor dit soort manieren van overhoring.

 

wrts en oefentoetsen (3)
woordjes leren

Overhoorkaartjes en flashcards

Veel leerlingen leren woordjes direct uit het boek of met behulp van digitale programma's. Computers, tablets en smartphones zijn niet meer weg te denken uit het onderwijs. We merken in de praktijk dat het soms toch effectief is om de woorden op te schrijven. Dit kun je doen met alle woorden, maar ook alleen met de moeilijkste woorden uit de woordenlijst. Door fysieke overhoorkaarjes te gebruiken kun je jezelf gemakkelijk overhoren. Je begint met drie kaartjes en je bouwt dit uit tot een stuk of twintig. Herhaling is noodzakelijk, omdat dit de basis is van het leren. Je kunt ook flashcards gebruiken voor het leren van definities of opsommingen.   

geschiedenis tijdvakken

De theorie zelf uitleggen

Bij het HuiswerkLab gebruiken we ondersteunend lesmateriaal waarmee de leerling ook zelf de theorie kan uitleggen. Dit wordt vaak als lastig ervaren, maar oefening baart kunst  en het is zeer leerzaam! Tussendoor stellen de begeleiders concrete en verdiepende vragen die voor aanvulling zorgen. Door de leerling de theorie in eigen woorden uit te laten leggen, wordt direct inzichtelijk welke thema's al worden beheerst en welke nog wat aandacht nodig hebben. Vervolgens weet de leerling precies waar nog aan gewerkt kan worden, om de leerstof zo goed mogelijk te beheersen.