Biologie is de leer van het leven. De term is afgeleid van de twee Griekse woorden [bios] en [logós]. Het eerste woord betekent 'leven' en het tweede 'wetenschap' of 'leer'.  Er komen veel uiteenlopende onderwerpen aan bod bij dit vak, zoals erfelijkheid, evolutie, planten, ecologie, voeding, voortplanting en gedrag.     

Op deze plek lichten we regelmatig nieuwe biologie thema's uit; leuke weetjes, ezelbruggetjes, illustraties, links naar handige video's en websites die dieper op de onderwerpen in gaan.   

gliederpuppe

Stevigheid en beweging

Deze pop wordt veel gebruikt om mensen in verschillende poses te tekenen. De pop heeft 14 gewrichten. Ons eigen lichaam bestaat uit maar liefst 360 gewrichten!

Gewrichten zijn verbindingen tussen beenderen (botten). Deze kunnen bewegelijk zijn of juist niet. Er zijn verschillende soorten gewrichten. Welke kun jij opnoemen?

Check dit filmpje van schooltv over gewrichten.

biologie torso

Het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam telt elf orgaanstelsels. Zo'n stelsel kan uit wel tien organen bestaan. Ieder orgaan vervult een eigen functie. De orgaanstelsels werken ook samen, om zo het lichaam in het geheel goed te laten functioneren. Best bijzonder, ons eigen lichaam!

biologie 2

Ecologie

Bij ecologie bestudeer je de samenhang tussen organismen onderling en hun omgeving. Voor veel leerlingen is dit een moeilijk thema in de biologie, omdat er o.a. met verschillende organisatieniveaus gewerkt wordt. Weet jij nog wat het verschil is tussen een ecosysteem en een leefgemeenschap? 

Hier een aflevering van het klokhuis over de versnippering van leefgebieden

bio1 met logo

Mindmapping

Mindmapping wordt soms als kinderachtig beschouwt, maar het tegendeel is waar. In de bovenbouw kun je ook gewoon gebruik maken van mindmapping. Het eindresultaat zal er iets drukker uitzien, maar het is een prima manier om de theorie samen te vatten.   

biologie 1

Celcyclus

Organismen zijn opgebouwd uit verschillende soorten cellen. Door de gewone celdeling (mitose), een proces waarbij een cel zich in tweeën opsplitst, ontwikkelen en groeien organismen. Mensen hebben 23 paar chromosomen in iedere celkern. Op de foto is de celcyclus schematisch weergegeven met twee paar chromosomen. Het is de kunst om de fasen in de goede volgorde te leggen, én de chromosomen op de juiste plek. Deze beeldende manier van leren zal ervoor zorgen dat je de celcyclus beter onthoudt!

www.biologiepagina.nl

Biologiepagina

Deze website is super handig bij het leren van al de thema's in de biologie. Je kunt hier onder andere video's, werkbladen en oefentoetsen vinden. Een echte aanrader! 

biologie 3

Planten

Net als een dierlijke cel bestaat deze plantaardige cel ook uit organellen. Een organel is een celonderdeel met een specifieke functie. Een plantaardige cel onderscheidt zich van een dierlijke door o.a. de aanwezigheid van een celwand en natuurlijk de bladgroenkorrels (chloroplasten). Door afbeeldingen uit het schoolboek na te tekenen zul je ze veel sneller onthouden!