Chemie is een ander woord voor scheikunde. Bij dit schoolvak bestudeer je de bouw en samenstelling van stoffen en chemische veranderingen die plaatsvinden onder bepaalde omstandigheden.   

Op deze plek lichten we regelmatig nieuwe scheikundige thema's uit; leuke weetjes, ezelbruggetjes, illustraties, links naar handige video's en websites die dieper op de onderwerpen in gaan.   

brinclhof met logo

BrINClHOF

Deze elementen (Br, I, N, Cl, H, O en F) komen in de natuur nooit als enkelvoudig atoom voor. De symbolen staan voor; broom, jood, stikstof, chloor, waterstof, zuurstof en fluor. Met dit ezelsbruggetje is het makkelijker te onthouden!

Scheikunde FB

De Galileothermometer

Deze thermometer heeft de vorm van een cilinder en is gevuld met een speciale doorzichtige vloeistof (koolwaterstof, vaak alcohol). Wanneer de temperatuur verandert, doet de soortelijke massa (dichtheid) van de vloeistof dat ook. De glasbelletjes in de cilinder zijn voorzien van een gewichtje, met daarop een specifieke temperatuur genoteerd. Ze hebben ieder een verschillende dichtheid. 
De bellen die een hogere dichtheid hebben dan de vloeistof zijn zwaarder, en zinken daardoor naar de bodem van de cilinder. De bellen met een lagere dichtheid drijven juist op de vloeistof. De temperatuur wordt aangegeven door de laagst bovenin drijvende glasbel.

scheikunde 2 FB

Extraheren

Een van de normaalste zaken ter wereld; maar hoe werkt het eigenlijk?!

Het theezakje werkt als een filter en houdt de niet oplosbare deeltjes tegen. Deze manier van oplossen heet ‘extraheren’. Bij deze scheidingsmethode maak je gebruik van het verschil in oplosbaarheid tussen stoffen. De theeblaadjes zijn niet oplosbaar, maar de kleur-, geur- en smaakstoffen wel. De vloeistof, in dit geval heet water, noemen we het extractiemiddel.

Moleculen kunnen bewegen. En hoe warmer het is, hoe harder ze dat doen. Dat is de reden dat thee in heet water véél sneller oplost dan in koud water.

vitamine c incl. logo

Ascorbinezuur

Vitamine C (ascorbinezuur) heeft als formule C6H8O6. Planten en de meeste gewervelde dieren kunnen vitamine C zelf aanmaken. De mens kan dit echter niet. Wij moeten vitamine C via de voeding binnenkrijgen. Waarom hebben we vitamines eigenlijk nodig?