Wiskunde is een wetenschap gebaseerd op cijfers, structuren en patronen. Meetkunde en rekenen vallen onder dit schoolvak, maar wiskunde is veel meer dan dat. In de bovenbouw [havo en vwo] kun je voornamelijk kiezen uit wiskunde A en B. In wiskunde A komt veel kansberekening en statistiek voor. Wiskunde B  omvat veel algabra en formules.   

Op deze plek lichten we regelmatig nieuwe wiskundige thema's uit; leuke weetjes, ezelbruggetjes, illustraties, links naar handige video's en websites die dieper op de onderwerpen in gaan. Klik op de foto's voor verdiepende video's! 

rekenen1 met logo

Breuken

Een breuk is de deling van een heel getal. Een breuk bestaat uit een noemer [onder] en een teller [boven]. Breuken kun je vereenvoudigen, optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Wanneer je deze vaardigheid onder de knie hebt zal onder andere hoofdrekenen een stuk makkelijker zijn.

wiskunde 2.2

Ruimtefiguren

In de wiskunde wordt een meetkundig 3D-object een ruimtefiguur genoemd. Op school leer je hoe je met een formule de oppervlakte en de inhoud van zo'n figuur kan berekenen. Kun jij de ruimtefiguren op deze foto allemaal benoemen?

wiskunde 1

Breuk, kommagetal, procent

Bij wiskunde gaat het vooral om het begrijpen en toepassen van de theorie. Toch is het soms handig om bepaalde rekenstappen uit je hoofd te leren; 1/4 deel [breuk], is hetzelfde als 0,25 [kommagetal] en 25% [procent]. Wanneer deze denkstappen automatisch gaan, zullen veel opdrachten sneller afgerond kunnen worden.